Velika noč kot prilika za majhen »inventurni dan«!

Skrbno sem poslušala današnje besede nadškofa Zoreta, pa tudi besede evangeličanskega škofa Filota. Nekdo bo hitro dejal, besede, kot besede. Vsekakor, če jih poslušaš zgolj z enim ušesom, pa še to mogoče zgolj z desnim! Toda med obema cerkvenima prvakoma je zevala razlika velika kot prepad. Ko je Zore v svojem govoru dal poudarek mislim “…da živimo v svetu, ki zavrača tradicionalne vrednote, družino in spol…” je Filo govoril “… o spoštovanju in sprejemanju drugačnosti pri ljudeh…” Vendar, ob takšnih bogaboječih besedah, predvsem katoliškega nadškofa, je mogoče res pravi trenutek za »inventuro”, da razumemo, da procese sekularizacije ne povzroča,  niti družbeni razvoj niti ljudje, temveč predvsem RKC sama!

Sploh ker je bil včeraj na kabelski TV imeniten film o Francoski zgodovini, konkretno o letu 1572 ali o tem, kaj se je dogajalo v tako imenovani »Šentjernejski noči«, ko so katoliki samo v Parizu v eni noči okrutno pobili več kot 2.000 protestantov – hugenotov, nato pa se je v naslednjih petih dneh to število pobitih povzpelo v deset tisoče. Skratka, če so bili pred tem letom hugenoti v Franciji prevladujoč dejavnik, ekonomsko, vojaško (ne pa politično) je po koncu Hugenotskih vojn njihovo število v državi padlo daleč pod 10% protestantov. Pa še ti so se morali skrivati vse do Napoleonovega kodeksa leta 1804, ko jim je v njem zagotovil »enakopravnost«!

Ni namen bloga vzpodbujati neko versko nestrpnost, niti iskati nekih zgodovinskih premis. Hotela se le poiskati neko iztočnico za stanje duha na slovenskem, sploh ob zadnjem Toninovem »trudu«, da ‘razmontira’ Cerarjevo vlado. Tonin je namreč čistokrvni katolik, od pet do glave in takšna je tudi njegova politika,  ki jo tako srdito zagovarja. Zato tudi besede nakškofa sama jemljem z veliko mero skepse in nejeverja, sploh ko s takšno lahkoto govori o ponižnosti, strpnosti, ljubezni do bližnjega…

Še vedno namreč sama povsem resno pričakujem, da se RKC pokesa, pa ne za packarije iz II. svetovne vojne, temveč za pogrom nad slovenskimi protestanti, ki se je dogajal v istem obdobju kot klanje hugenotov v Franciji. In kaj je šlo RKC tako zelo v nos, da po skoraj 500 letih še vedno počenja ‘svinjarije’ povsod, kjer ji to uspeva. Vprašanje konflikta med protestanti in katoliki nikoli ni bilo ‘versko vprašanje’, to je bil le priročen izgovor za spopad ekonomskih interesov.

Kljub temu, da internet omogoča, da se poiščejo številni odgovori na vprašanja teh razlik, sem se odločila, da bom tudi sama predstavila nekaj ključnih.  Zato pa najprej postavimo neko tezo:

 • Vse religije, ki se pojavljajo na nekem teritoriju so ena od druge bolj napredne, čim kasneje so se pojavile.

Na našem prostoru obstaja osnovni pojav vezan naslednje religije! Krščanska katoliška cerkev, nato Pravoslavne krščanske cerkve in Evangeličanske cerkvene skupnosti.  Povsem z isto močjo pa se pojavlja tudi Islam, ki pa ne deluje kot cerkev – skupnost, temveč kot vera.

Kratek komentar le za Pravoslavne krščanske cerkve in Evangeličanske cerkvene skupnosti. Prve so morale »obstati in preživeti« v okviru avtokratskih nacionalnih držav (Rusija, Srbija, Črna Gora…) ali pa pod prevlado državne vere (Turčija), kjer so se lahko oblikovale v nacionalnih okvirjih (Grčija, Bolgarija, Makedonija…). Evangeličanske, torej protestantske, kalvinske in podobnih imen pa so nastale z prebujanjem ekonomske moči trgovskega in industrijskega kapitala. Sicer pa, kot sem dejala, o tem je ogromno napisanega. Mogoče dodatek le za Islam, ker je nastal 700 let po krščanstvu, je v svoji strukturni zasnovi seveda sodobnejši od samega krščanstva in to je tisti problem, ki se bo v Evropi šele »zgodil.

Ampak vrnimo se k osnovni razliki med katoliško in evangeličansko veroizpovedjo, ker dejstvo je, da sta le ti dve »avtohtoni« cerkveni »pasmi«! Najboljša primerjava je mogoča skozi opredelitev do posameznih podobnosti in razlik, pa so torej poglejmo te ključne!

Največji božji zapovedi

Katoliki: Dve:-Ljubi Gospoda, svojega Boga, iz vsega srca, iz vse duše, z vsem mišljenjem in z vso močjo. -Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe Mt 22 30,31

Evangeličani: Dve: -Ljubi Gospoda, svojega Boga, iz vsega srca, iz vse duše, z vsem mišljenjem in z vso močjo. -Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe Mt 22 30,31

Evharistija ali obhajanje Gospodove večerje

Katoliki: Darovanje pri Sveti maši. Pri maši se pri povzdvigovanju kruh in vino fizično spremenita v telo in kri Jezusa Kristusa. Pojav je znan kot »transubstanciacija«. V evharistiji je živo prisoten Jezus Kristus.

Evangeličani: Simbolično Bogoslužje. Zgolj kot spomin na zadnjo večerjo. Kristusovo telo in kri so prisotni samo simbolično in v duhovnem smislu. Simbolni pomen zadnje večerje v času judovske Pashe.

Duhovništvo

Katoliki: Obvezna neporočenost – celibat! Duhovniki kot posredniki med Bogom in človekom. Vsi duhovniki morajo biti moški. Sledenje tradiciji apostolov, ki so bili vsi moški..

Evangeličani: Duhovništvo je duhovništvo vseh vernikov (v duhovnem smislu). Bogoslužja lahko opravljajo tudi ženske. (tiste čase ženska še ni imela veljave v družbi)

Večina protestantov ne zahteva celibata kot pogoj za duhovništvo. Ženske že lahko vodijo Bogoslužja. Vprašanje žensk kot škofov pa se je ravno lani razrešilo tudi v anglikanski cerkvi.

Krst

Katoliki: Izvaja se takoj po rojstvu otroka, ali v odrasli dobi za spreobrnjene.

Evangeličani: Opravi se kasneje v življenju, ko je oseba duhovno zrela “prerojena in navdahnjena s Svetim duhom”.

Odpuščanje grehov

Katoliki: Doseže se lahko samo z osebnim kesanjem pri duhovniku.

Evangeličani: Običajno se doseže z molitvijo pri Bogu Očetu ali Jezusu, neposredno brez priprošnjika(Marije ali drugih svetnikov)

Molitev

Katoliki: K Bogu, prav tako se lahko zaprosi Marijo ali svetnika, da posreduje v njihovem imenu.

Evangeličani: Molitev je naslovljena zgolj na Boga in ne svetnike. Kot pravi Sveto pismo – Bog je namreč samo eden. Samo eden je tudi srednik med Bogom in ljudmi, človek Kristus Jezus. 1 Tim 2,5. Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni. Jn 14,6

Verovanje v Marijo

Katoliki: Verovanje, da je bila samo Marija spočeta brez izvirnega greha (Marijino brezmadežno spočetje) in večno devištvo. Cerkev meni, da je prav častiti Jezusovo mater Marijo in jo klicati na pomoč za posredovanje pri Bogu.

Evangeličani: Devica Marija ima precej manjšo vlogo. Je pa lahko, kot pri drugih Kristjanih, zgled v veri. Trditev, da je bila Marija brez greha, je zavrnjen – samo Kristus je bil brez greha. Njeno večno devištvo in brezmadežnost sta zanikana. Samo Kristus je bil brez greha. Ostali nosimo izvirni greh že posredno, po Adamu in Evi.

Svetniki

Katoliki: Verovanje, da je prav častiti svetnike, če gre pri tem za molitev k edinemu Bogu preko (s pomočjo) svetnikov in podob.

Evangeličani: Svetniki ne tvorijo velikega dela vere (ali pa sploh niso pomembni). Posameznik naj moli k Bogu Očetu in / ali Jezusu, ne k svetnikom, brez posrednikov. Svetniki zgolj kot vzor k čistemu življenju. Prav tako Sveto pismo omenja svete ali svetnike kot tiste, ki so od Duha spreobrnjeni kristjani in ne kot posameznike s posebnimi lastnostmi ali deli.

Kot lahko vidimo, le v prvi točki ni razlik, potem pa so vse večje. Dejstvo je, da so poleg Islama, najbolj rastoče ravno cerkve-skupnosti z evangeličansko osnovo, katere so vse pa je razvidno in slike.

Vendar, da ne bomo predolgi, ker ugotavljam, da tema o »inventuri« zasluži svoje poglobljeno nadaljevanje. V tem naslednjem blogu bom skušala odgovoriti predvsem na sledeča ključna vprašanja:

 • zakaj je Islam tako zelo perspektiven za mlade v Evropi,
 • kakšne so ekonomsko socialne možnosti mladih in posledice na religiozno (ideološko) opredelitev
 • kakšna je perspektiva RKC.

Razvoj_protestantizma2

Velika noč kot prilika za majhen »inventurni dan«!

One thought on “Velika noč kot prilika za majhen »inventurni dan«!

 1. cinik pravi:

  Pozdravljena !
  Tudi jaz nisem preslišal velikonočnih poslanic in že kar “brutalne” razlike. Nekje sem napisal da bi se katoliki morali zamisliti.
  Sicer pa…če se ne motim je za katoličane poslanico izrekel novi mariborski nadškof (prav tako
  jezuit) – razen če nisem gledal kakega drugega posnetka ali pa se motim.
  Sicer pa je glede istospolnih RKC v ofenzivi tudi v ZDA. V zvezni državi Oklahoma so sprejeli zakon po katerem poročna dovoljenja izdaja posebna verska komisija. Vprašanje je ali bodo na udaru
  le gejevske poroke ali bo selekcija tudi do medrasnih ali celo do porok vernega in nevernega.
  V zvezni državi Indiana pa pravkar poeka pravniški spor ,ker poizkušajo sprejeti poseben zakon
  o verski svobodi. Po tem zakonu naj bi bilo onemogočena civilna tožba zaradi spolne diskriminacije.
  Prvič pa so za nek zakon citirali zvezni zakon Religious Freedom Restoration Act po katerem
  je možna omejitev neke verske “svobode” le če ta škodi vladnim interesom..
  Toda .. dogajanje v ZDA je razumljivo saj na bankovcu dollarja piše: IN GOD WE TRUST.

  Lp- cinik

  Liked by 1 person

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s