Lahkotnost misli na globalizacijo!

Danes sanjati o globalizaciji sveta čez 50-60 let je podobno, kot če bi vas nekdo prepričeval, da se bližamo novi rešitvi za atomsko strukturo sveta. Ne bo več protonov in elektronov, vse bo to zlito v en velik »globalni« delec. Tudi to se lahko zgodi, vendar v kemiji se vsaj ve, kaj se potem zgodi. Mi pa živimo v iluziji, da so družbe in svet kot celota, imune pred tem!

Tudi če se človek ne strinja vedno z tistimi, ki nam danes preko ekranov vsiljujejo »vse modrosti tega sveta«, predvsem novinarji, njihovimi izbranimi gosti, pogledi in zaključki, ki jih na koncu oddaja posredujejo, me njihovo delo na nek način prisili, da se o izbrani temi tudi sama opredeljujem, primerjam njihove vire in argumente z mojimi. Skratka, nimam možganov na paši.

Torej danes se celo ob temah o privatizaciji pojavljajo diskusije, ki so v znamenju razprav o »begu možganov« v tujino. Gosti so bili v studiu, pa tudi preko video konferenc, telefonskih povezav in podobno v tujini. Še vedno se spominjam predvsem izjave nekega računalniškega strokovnjaka, ki sedaj živi in dela v ZDA in njegovega pogleda, »da je ves svet v procesu neke velike globalizacije in da bo ves svet čez 50-60 let skoraj v celoti povezan!«

Presenetila me je njegova hrabrost, tako lahkotne napovedi globalizacije in moram reči, da čeprav je on lahko vrhunski informacijski um, o politoloških in ekonomskih temah na njegovem mestu ne bi tako lahkotno razpredal. O tem razmišljam predvsem zato, ker v takšnem pogledu in pristopu še zdaleč ni osamljen. Danes izrek »o globalizacijski vasi« postaja že mantra s katero se ideološko utemeljuje neoliberalizem, ki pa glej ga zlomka, sam v globalizacijo sploh ne verjame.

O tem je precej napisanega v Doktrini šoka, Naomi Klein, spomnila bi le na to, da je ona te procese najbolj opisala v Latinski Ameriki v začetku 70 let prejšnjega stoletja, Reagan je to doktrino 1980 prenesel v evropsko azijski del (Sovjetska zveza) pod paradigmo treh košaric – tretja, torej zadnja so bile človekove pravice. Kaj kdor koli resnično meni, da je Reaganu šlo za človekove pravice v Sovjetski zvezi.

Ne, to je bil le instrument s katerim se je v imenu globalizacije človekovih pravic, doseglo, da je Sovjetska zveza razletela, najprej preko Skupnosti neodvisni držav, na prafaktorje, ki so potem omogočali doseganje parcialnih, pa vseeno strateških ciljev, energenti (nafta in plin), prodaja orožja, strateške surovine, strateške pozicije ipd.

Vrnimo se nazaj k temi »globalizacijskega procesa«. Ta trenutek v svetu še niso izpete vse forme nacionalnih držav, kaj šele njihove vsebine. In kot velja pravilo za vesolje, da se razteza in krči, enako velja za družbene odnose na zemlji. Paradoks je v tem, da je globalizacija enaka – zamislite – krčenju vesolja. Ta trenutek je neoliberalizem v svojem zmagovitem pohodu, zato ni v njegovem interesu, da se odstranijo vse ovire med posameznimi državnimi ekonomijami, ki omogočajo povzročanje konfliktov, prenose kapitala, in definiranje različnih prednostnih gospodarskih področjih na geografsko zaokroženih področjih.

Zato le ne pozabimo! Neoliberalizem koristi pojem globalizacije zgolj za razbijanje nacionalnih držav in omogočanje prodiranja svojih ekonomskih lovk v tista ključna področja nacionalnih ekonomij, ki jih trenutno posamezna država še ščiti z vidika državne lastnine.

Drzavni dolg v PIIGS

Lahkotnost misli na globalizacijo!

15 thoughts on “Lahkotnost misli na globalizacijo!

 1. Vse skupaj je navaden nateg.

  Šolstvo ustvarja bebce, demokracija pa je sistem, kjer 2 bebca preglasujeta enega pametnega .. in ker je bebcev preveč na celem planetu je globalizacija neizogibna prihodnost. Vodje morajo samo znati manipulirati z množico idiotov.

  Počasi bo treba začeti gledati samo na svojo rit … ostalo je le izguba časa in energije.

  Liked by 1 person

 2. cinik pravi:

  Pozdravljena !!!!!
  Odzval se bom le na sliko o skupnem državnem dolgu PHGS. 560 milijard € ???? Američani bi rekli : pinuts. – po domače drobiž.
  Zadnje odkritje o katerem pa seveda mediji molčijo čeprav je do odkritja prišel Reuters pravi, da ima
  Pentagon za 8.500 milijard $ manjka.
  več na tej povezavi:http://www.reuters.com/investigates/pentagon/#article/part2
  Spomnimo se da je bila objavljena finančna luknja v Pentagonu tudi leta 2001. Pa se je moral zgoditi 9/11 ko se je moralo “letalo” zaleteti prav v računovodski oddelek Pentagona.
  Kaj nam pripravljajo sedaj ?????
  Najprej bi se morali vprašati Američani ob najavljeni “vaji” operaciji Jade Helm.
  Priporočam oglede na youtube pod geslom Jade Helm.

  Liked by 1 person

 3. Seveda cinik, da tvoja navedba zelo drži, ker znesek za PIIGS (Portugalska, Italija, Irska, Grčija, Španija) je le ‘puf’! O proračunu Pentagona pa raje ne bi, ker je zadeva huje prepletena in prikrita. Samo dva primera! Plačevanje ‘zasebnih vojsk’ se ne vodi s stroškovnih postavk za obrambne namene, temveč kot servisne storitve (materialni stroški), R&R pa se v velikem delu vodi preko drugih ministrstev, kot pomoč razvoju…

  Všeč mi je

 4. Pentagon je le del celotnega dolga USA, ki presega 14,8 triljonov USA $. To sem bral pred nekaj dnevi v ruski Pravdi, kjer se Rusi delajo norca iz Obame, zato ker je izrekel nekaj nasvetov glede ruske ekonomije, ki ima okoli 680 Mrd USA $ zun, dolga.
  In to, da po eni strani uničujejo Grčijo, po drugi strani pa financirajo bankrotirano Ukrajino, je samo znak, da mislijo ZARES vse te probleme Amerikanci rešiti s sekanjem gordijskega vozla – torej WW3. Globalno vojno vseh proti vsem in posledično dokončno uvedbo NWO .. kar pomeni tudi večinsko iztrebljenje človeštva. Preživela naj bi le elita – cca. 1Mrd ljudi.
  Kaj bodo pa ti počeli v “novem svetu” mi pa seveda ni jasno.
  Živeli generacijo ali 2 v bunkerjih?
  Potem pa prišli ven v divjino?
  Ljudje, ki sploh ne vedo kaj je kramp in žulj na roki?

  Liked by 2 people

 5. grominstrela pravi:

  Globalizacija je le drugo, lepše in za ušesa in razum bolj sprejemljivo ime za roparsko ekonomijo apologetov neoliberalizma in vernikov laissezfaire kapitalizma. Tisto kar so nekoč hotele in dosegle države in nacije z vojnami, danes delajo multinacionalke, baje apolitične in anacionalne korporacije, s kapitalom. Zavojujejo, okupirajo, zasužnjujejo.

  Pa ni moč korporacij le v kapitalu, ki ga imajo na voljo, njihova moč je v sistemu, ki so ga zgradile s pomočjo kapitala, ki obvladuje ta planet in vse živo na njem. Sistem, ki upravlja z vsemi podsistemi človeške družbe; s skorumpirano politično kasto, z zmanipuliranimi volitvami, z navidezno demokracijo, z nepravičnim pravnim sistemom, z represijo……., z vsemi podsistemi, ki omogočajo, da že na prvi pogled nepravičen in nevzdržen sistem sploh deluje.

  Dejstvo pa je, da sistem, čeprav nevzdržen, ne samo da deluje, celo zmaguje. Verjetno res le začasno, (čeprav je tudi ta začasnost z vidika človekovega življenja večna), ker povzroča vedno večje notranje napetosti v družbi, jezo na eni strani in strah na drugi.
  Večje kot so napetosti v družbi, hujša je kriza sistema, hujša kot je kriza, večja je represija in represija konec koncev izzove upor in nihalo zaniha v drugo smer. Prej ali slej. Prej kot zaniha, manjši je odklon v drugo smer, kasneje kot zaniha večje pretrese v dužbi povzroči…..

  Zdi se, da človekov intelekt prekleto uspešnejši od njegove sposobnosti graditi skupnost in družbo dostojno človeka. Zdi se, da sta človekova individualizem in sebičnost mnogo močnejša gona od zavedanja kako nevarna je lahko moč, ki nam jo daje razum v rokah posameznika ali peščice (sprijenih) ljudi.
  Zdi se, da je človek še vedno bolj podoben krdelu zveri, ki si zmožne združiti svoje sposobnosti in moč zgolj pri lovu na plen, niso pa sposobne dostojanstva pri delitvi plena, kjer se, prej partnerji sedaj nasprotniki, besno spopadejo za največji in najboljši kos mesa….
  Če človeštvo tudi na skupnem, socialnem področju ne bo sposobno pomagati evoluciji in se prilagoditi svojim intelektualnim sposobnostim, se človeku in s tem planetu slabo piše.

  Pa saj globalizacija kot taka verjetno niti ni problem. Problem je temelj, na katerem se ta in taka globalizacija gradi.
  Problem niti ni težnja po zmanjševanju stroškov zaradi birokratov ali nacionalnih interesov. Celo alokacija profitov ni problem. Največja težava globalizacije, kot jo poznamo in vidimo, je povečanje globalne revščine. Na to pa se ne more pozabiti, na to pa se ne sme pozabiti.
  Zato se z Juretovo sklepno mislijo ne morem strinjati.
  Pa saj vem, da ni mislim resno. Prevečkrat je to že dokazal.

  Bojim se, da brez odprave revščine sedaj, čez pol stoletja nihče ne bo več razmišljal o globalizaciji ampak o preživetju.

  Laissezfaire doktrina, tako izkušnje kažejo, velja le, dokler vse skupaj ne zariba. Takrat pa, predvsem s pomočjo skorumpirane politične kaste, zapitek plačujejo, kot zmeraj, najbolj ranljivi in najbolj prizadeti.
  Socializem za bogate in privilegirane, liberalizem in kapitalizem za vse ostale, predvsem pa za reveže.
  Za posvečene, kot vedno, je globalizacija najboljše, kar se jim lahko zgodi, za druge pomeni globalizacija najbolj brutalno vrsto izkoriščanja človeka po človeku.

  Odlično razmišljanje na podobno temo pa se najde na:
  http://www.rtvslo.si/blog/…/teror-demokracije-gnusoba-mescanstva/100197

  LP EB

  Všeč mi je

 6. grominstrela pravi:

  Pa še retorična vprašanja, ki se odpirajo ob tej temi:

  Je dolg, ki ti ga dolžnik ne more vrniti še problem dolžnika?
  Je profit še možen pri armadi obubožanih?
  Ima kapital še sploh kako vrednost, če ga nimaš kam vložiti ali porabiti?
  Je kopičenje vsega, kar se da kupiti in skriti za debelimi zidovi sploh pomembno, če se zato bojiš ljudi, človeške družbe in ja, konec koncev tudi svojih bližnjih?

  Zdi se, da je cena za grabežljivost in strah zaradi nje kljub vsemu (pre)visoka.

  Liked by 1 person

 7. G&S
  Razumno napisano in se strinjam .. le tega ne vem, v čem se ne strinjaš z menoj? Saj sem napisal le dejstva.

  Glede “retorike” ..

  Nekoč davno sem v banki uredil kredit za kazino Mulino (pri Portorožu, takoj za hrvaško mejo. lastnik je takrat dobil 1 Mio DM kredita in prijokal k meni, češ da s tem denarjem ne more narediti niti osnovnih gradbinskih del za izgradnjo kazina. Pa sem mu rekel: “Urban glej takole stoji zadeva. Če si boš sposodil 10.ooo DM in jih ne boš vrnil, boš imel težavo, ker te bo banka tožila in sodišče poslalo v zapor. Če pa zdaj vzameš ta milijon in ga ne vrneš, bo pa banka imela težavo in te bo morala sfinancirati do konca, če bo hotela še kdaj videti svoj denar. Na kraj pameti jim ne bo prišlo, da bi te poslali sedet, ker potem svojega denarja ne bodo nikoli več videli!” In tako je bilo .. pa še veliko slabše, saj takrat nisem vedel komu dajem ta nasvet. Urban je prav barabinsko potem izropal vse, ki so delali zanj in celo banko. Tudi mene je hotel, ampak sem se dovolj zavaroval, da mi je na koncu moral poplačati vse dolgove. Takrat sem se na svojo srečo tudi umaknil iz teh krogov, saj preveč cenim miren spanec.
  :o))))

  Ja profit pri armadi obubožanih je definitivno možen – le najti je potrebno pravo “tržno nišo”. Kako pa misliš, da bivše francoske kolonije v Afriki Franciji še vedno plačujejo ogrooomne vsote kolonialnega davka? Te vsote so tako velike, daje celo francoski fin. minister rekel, da bi Francija brez tega denarja štela med dežele “tretjega sveta” torej mod najbolj revne. Da ne začnem o armadah zasužnjenih delavcev, ki v .. no, pa saj veš.

  Kopičenje … hmmm za tiste, ki imajo milijarde USA$ premoženja, očitno ima smisel življenje, katero z realnostjo nima popolnoma nobenega stika več. Bral sem povzetek knjige (v Delo), ki je v USA sprožila velike polemike okoli tega, saj je neka novinarka potrebovala leeeta, da se je prebila v te kroge na zgornjem Manhatnu in opisala njih stil in način razmišljanja. Človek v taki situaciji zelo enostavno spremeni celo možgansko strukturo in se čuti kot nekakšen božji izvoljenec med “človeškimi živalmi”, zato ne more več občutiti realnega trpljenja množic, ki se bore za preživetje in so tem bogatim vse “donacije za revne” le poslovno/reklamni nateg teh “živali” – torej nas.

  @Cerby
  obresti v osnovi služijo delovanju banke in posledično gospodarstvu – ČE so temu namenjene. Povsem jasno pa je, da bankirji ta institut ZLOrabljajo saj se banke obnašajo kot trgovci. Trgovci z denarjem in tu banka izgubi velik del kontakta z gospodarstvom. Začne živeti po svoje in dejansko ropati vse kar ji pride v kremplje. Torej – spet smo pri tem, da človek pač izrabi VSE kar je mogoče za povzročanje ZLA drugim ljudem. Tako genetiko, atomsko fiziko kot ekonomijo.
  :::::::::::::::::::::::::::
  In naj na koncu napišem obema.

  Današnji človek NI vrsta, ki bi bila vredna preživetja na tem planetu, ne v tem vesolju. Človek je najbolj škodljiva in najbolj nevarna oblika življenja – ta trenutek. PREPRIČAN SEM, da bo evolucija/narava takega človeka iztrebila, saj je dovolj neumen, da res sam (z genetiko in robotiko) oblikuje novo vrsto, ki bo definitivno prevzela primat v tem okolju. Današnji človek pa nima nobenih možnosti ravno zaradi svojega pohlepnega karakterja – ne.

  Karakterja, ki je v naših genih – hoteli to ali ne.

  Sou, dount vori – bi hepi!
  ;o)))))

  p.s.:
  Malo zabave za boljše razumevanje tega “Kdo smo v resnici”.

  Sredi 50ih let so ameriški zoopsihologi naredili v živalskem vrtu, kjer je živela velika skupina šimpanzov .. cca 50 članov tropa .. sledeč poskus. No recimo, da jih je bilo točno 53.

  Nekaj mesecev so vsak dan v kletko pripeljali točno 53 banan. Prvi med njimi, alfa samec Janez Ivan Janša, torej VNV (veliki nezmotljivi vodja) je vsak dan pravično razdelil banane, tako da so tudi najmlajši dobili vsak svojo. V nekaj mesecih se niti enkrat samkrat ni zmotil in kakega preskočil ali pozabil.

  Pazi zdaj …

  Tistega odločilnega jutra pa so v kletko vsuli 10 karjol (!!) banan. Nekajdesetkrat več kot običajno.
  Alfa samec, VNV Janez Ivan Janša se je usedel na vrh kupa in ga branil na žive in mrtve. Niti en član tropa ni dobil banane. Tip je zelo enostavno videl svojo enkratno priložnost obogateti po sistemu “use druge pa en velk črn qrc gleda – zakva sm se pa buriu!”

  Malo sem humorno priredil zapis – vendar je kljub temu poskus resničen in pojasnjuje marsikaj v zvezi s prvim primatom na PABOO (planeta z atomskimi bombami oboroženih opic).

  Všeč mi je

 8. grominstrela pravi:

  Počasi bo treba začeti gledati samo na svojo rit … ostalo je le izguba časa in energije.

  To je misel, ki štrli in za katero verjamem, da ni bila mišljena čisto resno.
  Res je, da verjetno velja za velik del ljudi, ne verjamem pa, da tudi zate.
  LP EB

  Všeč mi je

 9. @ G&S
  ahaaaaa .. TOOOOO .. no ja – ta misel bolj kaže moj obup nad celim dogajanjem, na to, da v mojih pisanjih ne vidim nobenega smisla več. V objavljanju kratkih kritik naše realnosti na FBooq pod “Butalski dan”, pa blogih “Butalska pisma”.

  NEIZPODBITNO DEJSTVO je, da naši internetni zapisi kanalizirajo energijo v nič. Energijo, ki bi se morda nabrala v zadostni količini, da spremenimo kaj – morda celo na bolje.

  Podobnih zapisov je enostavno preveč. In v poplavi zapisov se zaradi kvantitete izgubi kvaliteta – kvaliteta enostavno potone, izgine, postane neopazna med drekom katerega po medijih širi vodilna elita …

  Odličen primer je Pahor, ki vsemu navkljub, vsem kritikam v javnosti, psovanju in posmehovanju ostaja neomajno najbolj priljubljen “politik” Butal. On je simptom in pokazatelj umske revščine Butal in demokracije, družbenega reda, kjer 2 bebca vedno preglasita (preglasujeta) enega pametnega, 5 bebcev pa 4 pametne.

  Zato se umik zdi edina pametna rešitev – tako kot sem se umaknil iz MMCja, kjer vladajo bebci.

  In … ostanejo le težave lastne družine in reševanje tega, kar se rešiti res da. Če se da.

  Liked by 1 person

 10. Amsel pravi:

  Tudi sam mislim enako, da je MMC je postal eno samo gnezdo anonimnežev, ki predvsem dajejo vtis intenzivnega dialoga. Še bolj ustrezna je ugotovitev, da gre resnično predvsem zgolj za eno samo medsebojno zmerjanje in obkladanje, predvsem z monologi!

  Všeč mi je

 11. Žalost je to, da je podobno na vseh drugih forumih.

  Politiki je uspelo med ljudi vnesti zmedo in skoraj nihče več ne ve kaj bi. Vedejo se kot zbegane ovce, ko v stajo vdre medved in v kaosu se ovce prerivajo sem in tja ter v zmedi vsaka zase upa, da ne bo žrtev.

  V taki butalski realnosti praktično ni mogoče karkoli pametnega izpeljati, saj se bo takoj našlo nekaj bebcev, ki se bodo drli kake neumnosti in prevpili tistega, ki poskuša reševati težave.

  Tipičen primer so SDS ovce, ki sredi debate o drugem tiru začno blejati o “krivicah”, ki se dogajajo Janši in potem povsem uničijo ali pa do absurda zavlečejo kako pomembnejšo razpravo. menim, da je to posledica popolne bebavosti udeležencev in predvsem brezjajčnih vodij, ki takih ljudi ne znajo blokirati, dati na “ignore mode” in kar naprej padajo v isto past nesmiselnega blejanja.

  Dokler bo temu tako pač nič nima smisla.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s