Spretno zapakirano otroško delo!

Svet se bolj kot kdaj koli spopada z otroškim delom, torej delom oseb, ki so mlajše od 15 let. Po eni strani obstaja v svetu na načelni ravni želja naj otroci uživajo predvsem v otroštvu in naj ta čas namenijo otroštvu, kot  igri in njihovi socializaciji. Po drugi strani pa se pod krinko vse več izjem od tega stanja manipulira z otroki in jih prikrito, v zadnjem času pa tudi vse bolj odkrito peha v svet odraslih.

Ta zloraba otrok, podprta s komercializacijo in marketingom, se je najprej razpasla v ZDA, ko so od sredine 50-tih let pričeli prirejati raznorazne izbore ‘otroških miss’. Znane so bile tudi posledice in psihološke travme teh otrok in zloraba jim je pustila posledice v obliki travm za vse življenje.

Res pa tudi je, da ima samo otroško delo že stoletne korenine, predvsem v Angliji v tekstilni industriji in premogovništvu. Toda to je bilo prikrito, niso te otroke kamere zasledovale na vsakem koraku in to otroško delo ni bila tekma po pravilih odraslih.

V času silovite begunske krize se sedaj to staro nasilje, utemeljeno v Angliji, zopet silovito oživlja, sploh v državah, kjer je obtičalo na milijone beguncev. Prednjači Turčija, Grčija, tudi Italija ni izvzeta. Ne sme pa se pozabiti tudi tega, da ko se je v sami Angliji otroško delo uredilo, da so ga taisti Angleži uspešno izvozili v Indijo, Bangladeš. Avganistan, Pakistan in še kam v Afriko recimo! Toliko o tej angleški ‘tradiciji’!

Pri nas pa se ‘uspešno’ razvija ameriška tradicija otroških tekmovanj. Februarja letos smo lahko na Planet TV začeli s spremljanjem prve sezone kuharskega šova »Glej, kdo kuha«, v maju pa smo gledali že enajsto oddajo druge sezone. V šovu so nas s svojim znanjem navduševali mladi kuharji, stari med deset in štirinajst let. Oddajo je vodila Katarina Mala, male in velike kuharje pa je usmerjal šef Branko Podmenik.

Čeprav je »Glej, kdo kuha« kuharska oddaja, v kateri v ‘kuhajo’ otroci, pri izzivu pa jim pomagajo znana imena slovenske estrade, pomeni v svojem bistvu spreminjanje vloge otrok, saj smo v vsaki oddaji tako spremljali dva kuharska para, v katerem seveda večji del odgovornosti nosi mladi šef. Njegov pomočnik in vajenec pa je bil slovenski estradnik, ki pa si ga je mladi šef izbral sam. Tista dvojica, ki se pri nalogi odrezala bolje, se je potem uvrstila v naslednjo oddajo, kjer se je spopadla z novim kuharskih parom in novim kuharskim izzivom.

Stroka je že v ZDA dokazala, da ti pristopi ne pomenijo nikakršnega prispevka k otroški igri ali učenju, temveč so mašilo za neizživete frustracije odraslih in njihove nedosežene sanje. Ceno pa plačujejo seveda otroci.

In zakaj sem razmišljala o tem – zgolj zato, ker so se ravno v teh dneh pričela ‘besno’ vrteti povabila za sodelovanje v tretji sezoni. Neverjetno, kako smo si hitro sposobni ustvariti slepo pego, da ne vidimo temeljnega problema – da gre tudi pri takšnih šovih za prikrito obliko otroškega dela.

Kuhanje zlorabe

Spretno zapakirano otroško delo!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s