Pred vrati je nov eksperiment – »homo laboris«!

To ni moja lastna tema, ker sem jo zgolj zbrala iz različnih spletnih zapisov. Le strnila sem jo in na koncu dodala še nekaj lastnega razmišljanja.

Relativno nov virus Zika je vzbudil veliko zaskrbljenosti po vsem svetu, saj se širi z izjemno hitrostjo, poleg tega pri novorojenčkih povzroča nepopravljivo poškodbo možganov. Čeprav povezava še ni dokazana, so strokovnjaki opozorili, da so porodi, pri katerih se otroci rodijo s premajhnimi glavami, verjetno posledica okužbe z virusom. Tu je nekaj stvari, ki bi jih bilo dobro vedeti o virusu Zika.

Zika virus je flavivirus, ki je del iste družine virusov kot virus rumene mrzlice, virus zahodnega Nila, čikungunja in denge. A za razliko od teh virusov za virus Zika še ne poznamo cepiva, ki bi preprečilo širitev okužbe, ali zdravila, ki bi okužbo ozdravilo.

Zika zahteva pozornost sveta tudi zaradi zaskrbljujoče povezave med virusom in mikrocefalijo, nevrološko motjo, ki povzroči, da se dojenčki rodijo z nenavadno majhnimi glavami. To povzroči motnje v razvoju in v nekaterih primerih smrt.

Vse od novembra so v Braziliji zasledili skoraj 4.000 primerov mikrocefalije pri otrocih, ki so se rodili ženskam, ki so se med nosečnostjo okužile z virusom Zika. V primerjavi z letom 2014, ko je bilo takih rojstev le 146, je številka občutno večja, kar kaže na dejstvo, da se virus hitro širi. Do sedaj je zaradi okužbe z virusom Zika umrlo 46 dojenčkov.

Ne le v Braziliji, podobne primere so zasledili tudi v državah Latinske Amerike, medtem ko se je v ZDA, na Havajih, rodil en dojenček z mikrocefalijo. Izkazalo se je, da se je njegova mati pred kratkim vrnila iz Brazilije, kjer se je okužila z virusom. Primer okužbe so odkrili tudi v Illinoisu. Dve noseči ženski sta se vrnili s potovanja v Latinski Ameriki, ob njunem prihodu pa so testi pokazali, da sta pozitivni. Zdravniki sedaj nadzorujejo njuno nosečnost.

Trenutno so virus Zika zasledili tudi na Danskem, kjer se je okužena oseba z virusom okužila na potovanju v Južni ali Srednji Ameriki. Virus pa so zabeležili tudi v Italiji, Španiji, Veliki Britaniji, Švici in na Nizozemskem. Ali so v teh primerih vpletene tudi nosečnice, ni znano.

Trenutno v ZDA potekajo dodatni pregledi nosečnic, ki so potovale v katero izmed 23 držav, kjer je trenutno aktiven virus. V nekaterih državah z virusom Zika povezujejo tudi izbruh Guillain-Barre sindroma – redke avtoimunske motnje, ki lahko vodi do smrtno nevarne paralize.

Kako se torej virus Zika širi? Virus prenašajo Aedes komarji, ko pičijo okuženo osebo in nato s pikom drugih ljudi okužbo prenašajo naprej. Okuženi ljudje so nosilci okužbe predvsem prvih nekaj tednov, ko se lahko pojavijo tudi nekateri simptomi. V večini primerov so simptomi blagi in vključujejo povišano telesno temperaturo, glavobol, izpuščaj, rdeče oči. A kar 80 odstotkov okuženih nikoli ne izve za bolezen. To je zaskrbljujoče predvsem za noseče ženske, ki lahko virus prenesejo na svoj plod preko plodovnice. ”Kar vemo do sedaj je, da se virus lahko prenese na plod. To ni nekaj novega za infekcijske bolezni, a je nekaj novega za ta virus,” je za CNN dejal dr. Lyle Petersen, direktor oddelka za prenosljive bolezni iz Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC).

To je izjemno nevarna in nenavadna situacija, saj po našem dosedanjem vedenju drugi flavivirusi tega ne počno. Tega ne vidimo pri virusu denge, virusu zahodnega Nila ali čikungunji,” doda dr. Fauci.

Poleg tega v CDC-ju pravijo, da so odkrili primere prenosa virusa med porodom, med transfuzijo krvi, pri delu v laboratoriju in ob spolnem odnosu. Ziko so odkrili tudi v materinem mleku, ni pa še potrjeno ali se lahko na otroka prenese tudi z dojenjem.

Do sedaj sta poznana le dva primera prenosa virusa Zika med spolnim odnosom. Med izbruhom virusa leta 2013 v francoski Polineziji, so v vzorcih semena in urina 44-letnega moškega s Tahitija odkrili virus Zika, čeprav krvni testi niso potrdili prisotnosti virusa. Pet let pred tem (leta 2008) pa se je mikrobiolog Brian Foy iz Kolorada z virusom Zika okužil na potovanju v afriško državo Senegal. Nekaj dni po njegovi vrnitvi je bila okužena tudi njegova žena, čeprav ni nikoli zapustila severnega Kolorada in ni bila izpostavljena komarjem, ki bi lahko prenesli virus.

Mikrocefalíja ali drobnoglávost pomeni v medicini nenormalno majhnost glave, ki nastane najpogosteje zaradi motenega razvojamožganov in je pogosto povezana z umsko manj zmožnostjo. Lahko je primarna ali sekundarna. Pri primarni mikrocefaliji vzrok ni prepoznan in se običajno pojavlja v določenih družinah pri več članih, sekundarno mikrocefalijo pa povzroči zavrt razvoj možganov zaradi kromosomske anomalije, kot je downov sindrom, okužbe zarodka med nosečnostjo, na primer z virusom rdečk, zaradi presnovnih motenj, pomanjkanja kisika v možganih pred rojstvom ali po njem, ali pri izpostavljenosti zarodka teratogenim snovem, na primer alkoholu. Drobnoglavost pogosto povzroči tudi zavrt motorični razvoj, lahko pa jo spremljajo tudi božjastni napadi.

Drobnoglavost, prisotna že ob rojstvu, je praviloma povezana s stalno okvaro, če se pa razvija postnatalno, pa običajno predstavlja napredujočo nevrodegenerativno bolezen.

Enotna merila za postavitev diagnoze ne obstajajo; običajno merilo je obseg glave, manjši za vsaj dvakratno vrednost standardnega odklona povprečne vrednosti za določeno starost in spol.

Vzroke za mikrocefalijo lahko povzročijo različni genetski ali okolijski dejavniki:

Poleg že navidez majhnega premera glave drobnoglavost pri otroku spremljajo še cvileč jok, neješčnostkrčispastičnost okončin, hiperaktivnost, zastoj v razvoju (na primer pri govoru in gibanju), težave s koordinacijo in ravnotežjem in duševna manj razvitost. Rast obraznih struktur je normalna, razvoj lobanje pa še naprej zaostaja, zaradi česar nastane nesorazmerno velik obraz z neizrazitim čelom in majhno, pogosto nagubano lobanjo.

Če bi človek bil pristaš ‘teorije zarot’, bi dejal da se ustvarja nov tip človeka, primernega za delavca, vojaka in še kaj. Gre za raso, ki ji bodo človekove pravice in svoboščine, človeka dostojno življenje in pravično plačilo za pošteno delo – deveta briga.

Uresničujejo se stoletne sanje kapitalizma za človekom – orodjem, ki se zaveda zgolj tega, da mora služiti tistemu, ki mu daje hrano in nič več.

Na sliki – Dojenček z mikrocefalijo (levo) v primerjavi z dojenčkom z normalno velikostjo glave.

Zika posledice

 

Pred vrati je nov eksperiment – »homo laboris«!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s