Kdo je v ZDA zares najbolj obseden z orožjem in zakaj?

Ali ste vedeli, da je polovica ameriških pušk v lasti le 3 odstotkov prebivalstva – in ti ljudje imajo v lasti v povprečju vsak po 17 komadov strelnega orožja, ugotavlja najnovejša ameriška raziskava. Ugotovilo se je tudi, da se število moških lastnikov pištolo zmanjšuje, medtem ko je žensko lastništvo presenetljivo v porastu.

Neobjavljena Harvard/severovzhodna raziskava -, ki je bila pridobljena s pomočjo Guardiana in Trace – ocenjuje, da se je lastništvo ameriške pištole ‘stock’, od leta 1994 povečalo za 70 milijonov komadov, na trenutno število v višini 265 milijonov.

Vendar pa rast števila pištol ne sledi rasti lastnikov. V bistvu se je število ljudi, ki imajo v lasti orožje dejansko zmanjšalo s 25 odstotkov na 22 odstotkov.

Še razmerje lastnikov orožja ‘Ženske proti moškim’. Padec za 3 odstotke števila lastnikov pištol je močno vplival na siceršnji precejšnji padec deleža orožja pri moških. Leta 1994 je 42 odstotkov ameriških moških sebe opisalo kot lastnika pištole, v primerjavi s 32%, ki so bili doseženi v najnovejši raziskavi.

Medtem je žensko lastništvo pištole v porastu, iz 9 odstotkov iz leta 1994, sedaj pravijo, da je v njihovi lasti kar 12 % orožja. Raziskava tudi nakazuje verjetnost, da ženske tudi najbolj verjetno sodijo v kategorijo tistih, ki so zgolj lastnice pištole.

Vendar pa so raziskovalci hitro poudariti, da ta skok ni pomemben, saj se je žensko lastništvo pištole vedno gibalo med 9 odstotki in celo do 14 odstotkov v različnih drugih raziskavah od leta 1980.

Ampak, če se številke uskladijo z National Rifle Association (NRA), dobimo številke, ki trdijo, da se je število žensk, ki vpisujejo svoje pištole seveda skoraj podvojilo in sicer od leta 2011 do leta 2014, s približno 25.000 na leto za skoraj 46.000 na leto.

Tudi politični in rasni trendi so zanimivi. Kljub povečanju lastnikov pištol ženskega spola, je večina lastnikov ponavadi bele barve, so moški, konzervativni in živijo na podeželju.

Trideset odstotkov konservativcev je dejalo, da so lastniki pištolo, v primerjavi s samo 19 odstotkov zmernih in 14 odstotkov liberalcev. Najmočnejši napovednik potencialnega lastništva orožja je bilo služenje vojaškega roka, saj kar 44 odstotkov veteranov pravi, da so v lasti pištole.

Petindvajset odstotkov belih in multi-rasno Američani pravi, da so v lasti orožja, v primerjavi s samo 16 odstotkov Latinoameričanih in 14 odstotkov afriško-Američani.

Tisti, ki so najbolj verjetno samo lastniki pištole so afriško-ameriški prebivalci (44 odstotkov) in Hispanic (33 odstotkov). Za ljudi v kategoriji »samo pištola” je bilo tudi bolj verjetno, da živijo v mestnem okolju, in je manj verjetno, da so odraščali v hiši s pištolo. Le 21 odstotkov belcev padel v kategorijo “samo pištola”.

Kaj vzpodbuja posedovanje orožja? Vodeči raziskovalec in avtor dr. Deborah Azrael iz Harvard School of Public Health, za področje strelnega orožja je dejal, da podatki kažejo na takšen motiv posedovanja orožja, ki se poganja iz “večje bojazljivosti”, kar je treba upoštevati.

Urad za človekove pravice pri OZN pravice je tudi pozval k večjemu ameriškemu nadzoru nad orožjem, še posebej nad pištolami, sploh v luči Orlandskega pokola.
“Če želimo zmanjšati uporabo strelnega orožja za samomor, če želimo zmanjšati druge potencialne nevarnosti strelnega orožja, je moje mnenje, da moramo najti odgovore na ta strah,” je mnenje dr. Azraela.

Na ta odgovor je on iskal pojasnilo in predvsem zakaj je odgovor ne, da se ljudje odrečejo orožju. Pri tem ni osredotočil na lastnike, ki imajo pištole in to, kar na ducate orožja, ampak na skoraj 50 odstotkov tistih lastnikov pištol, ki imajo le eno ali dve strelni orožji.
“Če želite spremeniti svoje vedenje v zvezi z orožjem, in načine, na katere so jih, ali njihovo odločanje glede uporabe, shranjevanje – bi lahko dosegli zelo velik vpliv na samomor,” je dejal.

Približno 20.000 od več kot letno registriranih 30.000 smrti s pištolo so v Ameriki samomori. Sama navedena študija je temeljila na raziskavi skoraj 4.000 Američanov, ki so bili intervjurani šele v letu 2015, ker pa vključujejo raziskave o različnih temah bodo popolni izsledki predvidoma objavljeni šele v jeseni leta 2017, v sklopu Poročila ki ga je financirala Russell Sage Foundation. Raziskava je pa je že šla skozi začetni krog pripomb in popravkov iz skupine vodilnih raziskovalcev stanja na področju strelnega orožja.

Torej vse kaže, da nekaterih odgovorov še ni moč podati in da bodo sledile resne politične razprave na temo pretiranega oboroževanja Američanov šele poletu 2017, ko bo končano strokovno delo. Sama pa se bojim, da bo do takrat ta trend zajel tudi že Evropo!
orozje-v-zda

Kdo je v ZDA zares najbolj obseden z orožjem in zakaj?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s